Το 1% του πλανήτη κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου και γίνεται διαρκώς πλουσιότερο, όπως διαπιστώνει η έρευνα του Boston Consulting Group υπό τον τίτλο: «Global Wealth Market, Transforming the client experience».

Τα ευρήματα της έρευνας για τον παγκόσμιο πλούτο δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη και όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε και πάλι κατά 5,3% το 2016, φθάνοντας τα 166,5 τρις δολάρια. Περίπου το 50% του αστρονομικού αυτού ποσού ανήκει μόλις στο 1% των πλουσίων. Ο αριθμός δε των εκατομμυριούχων, παγκοσμίως, αυξήθηκε το 2015 κατά 8% και πλέον φτάνουν σε απόλυτους αριθμούς τα 18 εκατ.

Η έρευνα της BCG, η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τράπεζες, εθνικές στατιστικές υπηρεσίες και ρυθμιστικούς οργανισμούς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αναφέρει τις Ασιατικές χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό ως την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη (το 2016 καταγράφεται αύξηση του ιδιωτικού πλούτου κατά 9,5% δηλαδή κατά 38,4 δις δολάρια. Οι εκτιμήσεις των ερευνητών μάλιστα συγκλίνουν πως τα νοικοκυριά στην συγκεκριμένη περιοχή και στην Ιαπωνία θα ξεπεράσουν τον ιδιωτικό πλούτο της που έχει συγκεντρωθεί στη Δυτική Ευρώπη (σήμερα στα 40,5 τρις δολάρια) μέχρι το τέλος του 2017 και τον ιδιωτικό πλούτο στη Βόρεια Αμερική (σήμερα στα 55,7 τρις δολάρια) έως το 2019.

Σημαντική ανάπτυξη όμως έχει καταγραφεί και σε άλλε περιοχές όπως στη Λατινική Αμερική όπου ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε σχεδόν κατά 9% το 2016 στα 5,4 τρις δολάρια, ενώ η Μέση Ανατολή και η Αφρική σημείωσαν άλμα 8,5%, στα 8,1 τρις δολάρια.

Οι επενδυτές σε κάθε περιοχή κατέχουν διαφορετικά χαρτοφυλάκια. Οι μετοχές αποτελούν το 70% του ιδιωτικού πλούτου στη Βόρεια Αμερική, ενώ στην Ιαπωνία, τη Λατινική Αμερική και την Ασία το μετρητά και οι καταθέσεις είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Φαίνεται δε πως ο ιδιωτικός πλούτος είναι πιθανό να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, παράλληλα με μια διεθνή τάση αύξησης της ανισότητας των εισοδημάτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here