Μία γυναίκα νεκρή την οποία δεν κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από τα ερείπια, πάνω από 12 τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, δεκάδες ελαφρύτερα και τεράστιες ζημιές σε σπίτια, είναι ο απολογισμός του μεγάλου σεισμού μεγέθους 6,1 ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Η σεισμική δόνησε σημειώθηκε στις 15:28 στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Λέσβο και τη Χίο και το εστιακό του βάθος εντοπίζεται, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 11 χλμ. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μάλιστα, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,3 ρίχτερ, ενώ από εκείνη την ώρα έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλοι μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή.

Οι μεγαλύτερες ζημιές από τον σεισμό έχουν προκληθεί σε χωριά στα νότια της Λέσβου, ενώ ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, ανέφερε στο ΑΠΕ ότι κατέρρευσαν παλιά σπίτια στο Πλωμάρι, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Μεγάλες ζημιές αναφέρονται στο χωριό Βρίσα στη νότια Λέσβο το οποίο εκκενώθηκε από τους 800 και πλέον κατοίκους του. «Το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Μάκη Χουλιάρα αναμένεται ακολουθία μετασεισμών στη βάση των μέχρι τώρα δεδομένων. Ο σεισμός είναι της τάξης των 6 ρίχτερ και η περιοχή είναι στο επίκεντρο της προσοχής των σεισμολόγων εδώ και πολλούς μήνες διότι βρίσκεται σε διέγερση. Ο συγκεκριμένος σεισμός που σημειώθηκε 15 χιλιόμετρα νοτίως του Πλωμαρίου είναι εστιακού βάθους 11 χλμ που προϊδεάζει για μετασεισμική ακολουθία αλλά είναι ευτύχημα ότι το επίκεντρό του βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στα Τουρκικά παράλια και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους αλλά οι τοπικές αρχές δεν μιλούν για ζημιές. Ανησυχία και στην Κωνσταντινούπολη όπου έγινε αισθητός ο σεισμός αν και βρίσκεται 450 χλμ μακριά από το επίκεντρο.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.