«Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως πάμε σε ένα κλείσιμο της αξιολόγησης με ανταλλάγματα την επόμενη δόση και μια διατύπωση για το χρέος, η οποία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση κάποια στοιχειώδη επικοινωνιακή διαχείριση, κυρίως έναντι των στελεχών και των βουλευτών της, τα οποία παρά τη βιοποριστικών κινήτρων “παχυδερμία” που έχουν επιδείξει, έχουν αρχίσει να αισθάνονται την αφόρητη πίεση του γελοίου που εξελίσσεται σε τραγικό.

Για την υπόλοιπη κοινωνία επικοινωνιακά η “γραβάτα” εξελίχθηκε σε “θηλιά” για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αφού μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται, αυτό που για όσους τους ξέρουν στοιχειωδώς ήταν ευθύς εξ αρχής αυτονόητο: Πολιτικώς είναι επιπέδου “15μελούς” λυκείου, οικονομικώς είναι του νηπιαγωγείου και επικοινωνιακώς απλά προβιβάσιμοι.

Τυχερός ή άτυχος;

Ο κ. Τσίπρας είχε την “τύχη” να βρεθεί την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση.

Όταν έσπασε το “υδάτινο φράγμα” του ΠΑΣΟΚ επειδή μια σειρά ηγεσιών του δεν είχε φροντίσει σταδιακά να προϊδεάσει το κοινό του για την “ξηρασία” που επιφυλάσσει το μέλλον, το πλήθος ξεχύθηκε ορμητικά προς την πλησιέστερη κοίτη.

Εκεί βρισκόταν αμέριμνος ο κ. Τσίπρας να “ψαρεύει” στα θολά νερά του κρατικοδίαιτου αριστερισμού, που συνδυάζει επαναστατικές πομφόλυγες με την καπιταλιστική καλοπέραση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και των δανεικών.

Το κύμα τον πήρε, τον σήκωσε και τον εκτόξευσε κυριολεκτικά με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Πολλοί απέδωσαν την εκτόξευση στη δεινότητα πλοήγησης του βαρκάρη και όχι στην ορμή του “τυφλού” κύματος που προκάλεσε η κατάρρευση του φράγματος.

Μόλις το κύμα έχασε την  ορμή του η βάρκα έκοψε ταχύτητα και αποκαλύπτεται πλέον πως μπάζει νερά.

Λάθος στρατηγική…

Αφού η κυβέρνηση ανέδειξε εσφαλμένα το χρέος σε προτεραιότητα και για πολλοστή φορά έσπασε τα “μούτρα” της, ανακρούει πρύμναν και προσπαθεί να πιαστεί απ’ όπου μπορεί. Αναδεικνύει λοιπόν την ανάπτυξη και την επιστροφή στην όποια κανονικότητα σαν αφήγημα της περιόδου.

Είναι αμφίβολο όμως αν η ανάπτυξη θα της κάνει το χατίρι, παρά το γεγονός πως η δεκαετής ύφεση θα έπρεπε να είχε πιέσει το ελατήριο της οικονομίας με βάση την κυκλική εναλλαγή των φάσεων προσφοράς και ζήτησης.

   Του Κώστα Στούπα – Capital.gr   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here