xeirografo Voynich 0827_FΈνα από τα πιο αινιγματικά βιβλία του κόσμου θα δημοσιευτεί στην Ισπανία: το χειρόγραφο Voynich, γραμμένο σε περγαμηνή του μεσαίωνα σε μια γλώσσα που οι μεγαλύτεροι κρυπτογράφοι δεν μπόρεσαν ποτέ να αποκωδικοποιήσουν.

Εκατοντάδες ερευνητές πέρασαν τη ζωή τους να προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτό το μυστηριώδες βιβλίο και δεν είναι λίγοι αυτοί που του αποδίδουν και μαγικές ικανότητες: μια κομψή γραφή, εικόνες από μαγευτικά φυτά και βότανα, περίεργα σχήματα και γυμνές γυναίκες που χορεύουν αινιγματικά.

Το έργο έχει αλλοιωθεί από το χρόνο και βγαίνει σπάνια από το χρηματοκιβώτιο του πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ. Αλλά ένας μικρός εκδοτικός οίκος στα βόρεια της Ισπανίας, κατόρθωσε μετά από δέκα χρόνια προσπαθειών να πάρει την άδεια να δημοσιεύσει το χειρόγραφο και να το εκδώσει σε χίλια περίπου αντίτυπα.

Με ειδικότητα στα αρχαία χειρόγραφα και περγαμηνές, ο οίκος Siloe αγόρασε τα δικαιώματα με άγνωστο αντίτιμο. Υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει το χειρόγραφο αυθεντικά, με τους λεκέδες και τις οπές που φέρει το μεσαιωνικό έργο.

Ο οίκος Siloe σχεδιάζει να πουλήσει το κάθε αντίτυπο προς 7.000 ως 8.000 χιλιάδες ευρώ και ανακοίνωσε ότι περίπου 300 αγοραστές έχουν ήδη κρατήσει από ένα αντίτυπο. Ο διευθυντής της βιβλιοθήκης του Yale ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο αποφάσισε να παραχωρήσει τα δικαιώματα έκδοσης γιατί χιλιάδες άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για το μυστηριώδες βιβλίο.

Το χειρόγραφο περιβάλλουν οι πιο σκοτεινές θεωρίες καλύπτουν το χειρόγραφο. Οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι το ανακάλυψε ο παλαιοπώλης Wilfrid Voynich το 1912 στην Ιταλία. Η ύπαρξη του βιβλίου αναφέρεται σε μια αλληλογραφία του 17ου αιώνα.

Το 2009 όταν το πανεπιστήμιο της Αριζόνα έκανε τεστ ραδιενεργού άνθρακα στο υλικό του χειρογράφου. Το αποτέλεσμα του τεστ έδειξε ότι το χειρόγραφο κατασκευάστηκε μεταξύ του 1404 και του 1438. Επιπρόσθετα, το Ερευνητικό Ινστιτούτο McCrone Research Institute στο Σικάγο ανακάλυψε ότι τα χρώματα του χειρογράφου ανήκαν σε εκείνη την περίοδο της Ευρωπαϊκής ιστορίας.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του το χειρόγραφο αποτέλεσε αντικείμενο εντατικής μελέτης από πολλούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες κρυπταναλυτές, μεταξύ των οποίων μερικοί από τους κορυφαίους Αμερικανούς και Βρετανούς αποκρυπτογράφους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κανείς τους όμως δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει έστω και μια λέξη. Αυτές οι επανειλημμένες αποτυχίες έχουν κάνει το χειρόγραφο Voynich ξακουστό στην ιστορία της κρυπτογραφίας, ενώ το μυστήριο του νοήματος και της προέλευσης του χειρογράφου κέντρισε τη λαϊκή φαντασία, κάνοντας το χειρόγραφο θέμα μυθιστορημάτων και εικασιών. Καμία από τις υποθέσεις των τελευταίων εκατό ετών δεν επαληθεύτηκε.

Το κείμενο είναι γραμμένο από αριστερά προς τα δεξιά και οι περισσότερες από τις σελίδες φέρουν απεικονίσεις ή διαγράμματα. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, το βιβλίο μπορεί να έχει γραφεί το 1460 από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, αλλά έχουν αναφερθεί και αρκετοί άλλοι ως συγγραφείς του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.