amfitheatro foititiko 2 600

Έχοντας, πια, φτάσει στο 5ο έτος της φοίτησής μου στο Μαθηματικό Αθήνας και παίρνοντας ως αφορμή -για 5η φορά- την έναρξη των μαθημάτων της νέας χρονιάς, έκατσα και έκανα ένα γρήγορο απολογισμό των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Φοιτητική ζωή, δουλειά, δίπλωμα οδήγησης, ανεξαρτησία, καινούργια χόμπυ, καινούργιοι κοινωνικοί κύκλοι, νέοι ρόλοι… Μια πολύ ωραία και πλούσια μετάβαση στην ενήλικη ζωή, θα έλεγε κανείς. Εκείνο, όμως, που δεν περνάει απαρατήρητο και θα προκαλούσε το ενδιαφέρον του οποιουδήποτε “κανένα” είναι: αφού η διάρκεια σπουδών στο Μαθηματικό είναι 4 χρόνια, εσύ γιατί μπήκες στο 5ο έτος;

Είναι αλήθεια, πως στην πραγματικότητα ο μέσος όρος αποφοίτησης από το Μαθηματικό Αθήνας είναι 7,5 χρόνια και όχι 4. Το γεγονός αυτό δίνει στους μη-σχετικούς την εντύπωση ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη σχολή γεμάτη ιδιοφυίες, γι’αυτο και όποιος καταφέρει να πάρει το πτυχίο του είναι σίγουρα άξιος και πολύ έξυπνος. Ποιοί, όμως, είναι οι λόγοι που η μέρα της παραλαβής την φοιτητικής ταυτότητας απέχει τόσο πολύ από την ημέρα της ορκομωσίας;

Είναι γεγονός ότι η απεριόριστη ανεξαρτησία που απολαμβάνει ξαφνικά ένας 18χρονος, έπειτα από μία εξαντλητική χρονιά στις αίθουσες του σχολείου και του φροντιστηρίου, είναι δύσκολο να οργανωθεί με την κατάλληλη πειθαρχία- η οποία είναι πλέον προσωπικό ζήτημα. Με βάση αυτή την ελευθερία, ο πρωτοετής για να ξεκινήσει πραγματικά να παρακολουθεί τα διδαχθέντα μαθήματα, θα πρέπει να έχει εξαντλήσει μια σειρά άλλων -κοινωνικών κυρίως- δραστηριοτήτων. Ας μην μακρυγορήσουμε: οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν αμέτρητους καφέδες, αρκετά ξενύχτια και πολύ “άραγμα με τα παιδιά”. Όταν, λοιπόν, περάσουν μερικά εξάμηνα ξεκούρασης, φτάνει η στιγμή της αφύπνισης και σιγά σιγά τα αμφιθέατρα των πρωτοετών γεμίζουν με φοιτητές όλων των ηλικιών. Μπαμ! Ο ελάχιστος χρόνος φοίτησης ξεκινάει ήδη απο τα 6 χρόνια.

Αυτή ήταν μια γενική εικόνα ενός φοιτητή του Μαθηματικού και πιθανώς πολλών ακόμη ελληνικών Πανεπιστημίων. Εξετάζοντας, τώρα, το φαινόμενο σε ένα δεύτερο επίπεδο, αν ρωτήσουμε τον κάθε σπουδαστή του τμήματος εάν εργάζεται ή όχι, σίγουρα ένας στους δύο θα απαντήσει θετικά. Άλλος κάνει ιδιαίτερα, άλλος είναι σερβιτόρος, άλλος μοιράζει φυλλάδια, άλλος είναι τηλεφωνητής του ΟΤΕ, άλλος προωθεί καλλυντικά προϊόντα. Τα μαθήματα που θα πάρει ένας νέος αν αποφασίσει, ή ενδεχομένως, χρειαστεί να εργαστεί είναι, ίσως, πιο σημαντικά από την Ανάλυση ή την Άλγεβρα, χωρίς αυτό να υποτιμάει ή να αναιρεί τη σημασία των γνώσεων που βρίσκονται στα βιβλία. Κάθε άλλο: η μάθηση και η γνώση αναμφίβολα ανοίγουν τους πνευματικούς ορίζοντες του ανθρώπου και του υποδεικνύουν μονοπάτια προσωπικής αναζήτησης και εξέλιξης. Όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα είναι πως ένας νέος δε θα διαβάσει κάπου πώς είναι να βρίσκεσαι σε ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, πώς να λειτουργεί έξυπνα στη συναναστροφή του με εργοδότες, συνεργάτες και πελάτες ούτε πώς να προωθεί τον εαυτό του χωρίς να ισοπεδώνεται από δύσκολες καταστάσεις που δεν εξαρτώνται από τον ίδιο. Ωστόσο, τα εν λόγω “μαθήματα ζωής” που με τόση επιτυχία έρχονται να σμιλεύσουν την προσωπικότητα ενός νέου ανθρώπου…καταναλώνουν σημαντικό χρόνο που θα έπρεπε να επενδύσει στις σπουδές του.

Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο: είναι άραγε πιο σωστό να επικεντρωθεί στο διάβασμα που θα του εξασφαλίσει ένα πτυχίο στην ώρα του ή, παράλληλα με την ιδιότητα του φοιτητή, να είναι και εργαζόμενος; Η απάντηση αφήνεται στη δική σας κρίση.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, θα συναντήσουμε συχνά 5ετείς φοιτητές του Μαθηματικού- και πολλών άλλων Πανεπιστημίων: αφενός, γιατί η μέρα της ενηλικίωσής τους δε συνεπάγεται την ικανότητά τους να διαχειριστούν τις ελευθερίες που τους δίνονται και, αφεταίρου, δίοτι ενδέχεται να εργάζονται 30-40 ώρες την εβδομάδα. Επομένως, στη συχνή ερώτηση “Πότε με το καλό θα πάρεις πτυχίο;” δεν περιμένουμε να απαντήσουν ότι δεν θέλουν να αποφοιτήσουν σε 4 χρόνια, αλλά ότι κάτω από τις συνθήκες της σημερινής πραγματικότητας δεν είναι πάντα εφικτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.